Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka pawlak Jan spajder Grzegorz Odor (15988 niezalogowanych)
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Pavel_kk napisał:
Ostatnio, "Sen o kobietach pięknych i takich sobie" Samuela Becketta- jak napisał, recenzent "irlandzki gulasz z domieszką uryny".
Książka wymaga maksymalnego skupienia, czyli coś co lubię. Trudna, gęsta lektura... No i ten tytuł!

A także "Dzieci umarłych" Elfriede Jelinek. Nie tak dobre jak "Pianistka" ale... bardzo dobre! Kobitka ma kapitalny język

Powiedziałbym raczej że to problem kubków smakowych , no i naszych smaków z dzieciństwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Paweł Kondratowicz
(Pavel_kk)
Wiking
gama28- to jest nas dwoje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak

Ożywię trochę ten umarły wątek. Dzisiejsza wizyta na forum miała na celu znalezienie potrzebnych mi książek, ale wygooglowanie ich zajęło mi mniej czasu niż znalezienie tego wątku .
   Mam jednak pytanie: czy ktoś przeczytał w całości "Sagę o Czarnoksiężniku", "Sagę o Ludziach Lodu" i "Sagę o Królestwie Światła" norweskiej pisarki Margit Sandemo? Co sądzicie o tych sagach? Ja na razie doczytałem się (z braku wymaganej ilości tomów) siódmego tomu "Sagi o Czarnoksiężniku" i szóstego"Sagi o Ludziach Lodu", a dziś zacząłem pierwszy tom "Sagi o Królestwie Światła".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Saga o ludziach lodu jest super. Tzn nie jest to jakieś arcydzieło, ale czytadło świetne. I 47 tomów zajmuje czas jakiś. W moim mieście w Polsce w bibliotece traktowano książki dzielone na tomy jako jedną książkę, więc można było wypożyczać po kilka tomów naraz. Gorzej jak akurat nie było, a czytanie w kolejności jest raczej istotne. Kobieta umie klimatycznie opisać mroki północy i wplata stare legendy i historie kraju.
Tutaj widziałam we Fretexie całość po norwesku, niestety chyba bym jeszcze nie dała rady.
Na allegro pewnie można kupić całość za jakieś 100-200zł
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Do sag sie przymierzam, ale w kolejce przed nimi stoja sagi norweskie i islandzkie, znalazem tlumaczeni na angielki i jedna z bokmålu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Nie nudzi was czytanie 47 tomow wymyslonej historyjki? Jezeli ma to na celu nauke jezyka to jeszcze zrozumiem, ale czytanie o czarach i diablach przez 47 t to chyba masochizm.
3 tomy to max wedlug mnie. A jezeli ktos lubi fikcje pomieszana z historia napisana swietnym jezykiem to polecam trylogie husycka Sapkowskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...troche

z innej beczki

- pedofile
- zoofile
- audiofile

a kochajacy ksiazki,to jacy file ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
po angielsku
z booki
po norwesku
z boki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Wacek1 napisał:
Nie nudzi was czytanie 47 tomow wymyslonej historyjki? Jezeli ma to na celu nauke jezyka to jeszcze zrozumiem, ale czytanie o czarach i diablach przez 47 t to chyba masochizm.
3 tomy to max wedlug mnie. A jezeli ktos lubi fikcje pomieszana z historia napisana swietnym jezykiem to polecam trylogie husycka Sapkowskiego.

No pod koniec kobiecie już się kończyły pomysły albo mi cierpliwość. 47 tomu chyba nie przeczytałam, ale zdecydowana większość jest dobra.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty

(d4acool)
Stały Bywalec
A ja przeczytałem Ojca Chrzestnego...rewelacja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok